Арестуваха създатели на зомби мрежа от PC-та

Всичко за ГНУ/Линукс. Програмиране на c/c++, java, perl, python, jquery, ruby, bash, php, mysql, css, html и други компютърни неща.

no subject

Postby Fahrenheit » October 13th, 2005, 4:29 pm

Хакерите използват зомби-мрежите за DDOS атаки - най-опасните за онлайн търговията на сайтове.

Властите в Холандия арестуваха трима души в подозрение за създаване на зомби-мрежа от повече от сто хиляди компютъра, съобщава компанияta Sophos. Арестуваните са на 19, 22 и 27 години. Те се oбвинени в хакерска дейност, инсталиране на нерегламентирано рекламно и шпионско програмно осигуряване и използване на контролираните от тях компютри без знание и разрешение на собствениците им. При обиска на домовете на заподозрените полицията е конфискувала компютри, голям брой пари и спортни автомобили.

Властите твърдят, че арестуваните контролират мрежа от 100 хил. заразени зомби-компютъра, която е най-голямата открита до момента. В тази мрежа има компютри от целия свят включително и от България. Такива зомби-мрежи, известни още като botnets, много често се използват за атаки от типа “distributed denial of service” (DDOS) или спамови кампании.

Потенциалните престъпници са обвинени също и в използването на червея W32/Codbot (по-известен като Toxbot) за получаване на дистанционен контрол над компютрите на нищо не подозиращи хора. От момента на появяването на Codbot през януари 2005 г. неговите автори са създали няколко модификации на червея, за да не може да бъде открит от антивирусните софтуери. Някои от версиите са събирали информация за натиснатите клавиши на компютъра с цел, да се откраднат данните за банкови онлайн сметки и кредитни карти.

Холандските власти проучват възможността също бандата да е извършителя на шантаж на организация от Северна Америка, чието име не се споменава. Често компютърните банди използват зомби-мрежите за изнудване на компаниите, които правят онлайн бизнес – те биват заплашвани с DDOS атака на сайта им.

В момента, според оценките на Sophos, повече от 60 процента от спама се разпространява чрез зомби-компютри. През май троянеца Sober-Q и червея Sober-N, работещи в тандем, заразиха голям брои компютри по цял свят и ги програмираха да разпространяват спам с националистично съдържание във връзка с изборите в Германия.

За да ограничите максимално проблеми от такъв род трябва да използвате задължително да използвате антивирусен софтуер, чиято база данни с вируси да бъде обновявана често.

източник:bgfactor.org
Angrief ist die einzige Verteidigung.
User avatar
Fahrenheit
VIP
 
Posts: 69
Joined: September 16th, 2005, 7:44 am

Return to Компютърни

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests