Откраднаха Замунда (zamunda.net). Старата сега е zamunda.se

Всичко за ГНУ/Линукс. Програмиране на c/c++, java, perl, python, jquery, ruby, bash, php, mysql, css, html и други компютърни неща.

Откраднаха Замунда (zamunda.net). Старата сега е zamunda.se

Postby NullByte » April 17th, 2013, 2:36 pm

Ние от Fewona поддържаме идеята за свобода на данните и p2p, съответно ще вземем отношение по случая за нашия най-посещаван торент тракер.

Сайта zamunda.net е откраднат! Стария сайт (оригинала) се намира на адрес zamunda.se
Домейна е откраднат от един от членовете на администрацията и е пренасочен към огледално копие на сайта.
Май не за пръв път сме свидели на поговорката "Крадецът вика дръжте крадеца". А мненията и коментарите оставяме на вас...

Вече официално потвърдено от Мартин Павлов (Собственик на Линкос ООД и Замунда) http://radio.dariknews.bg/?page=audio&id=208140

Ето съобщение и от собствениците и създателите:

2013-04-17 - Не са слухове и не е майтап - Zamunda ни беше открадната. Съзирамe иронията в това и след време ще се усмихвамe на сполучливите вицове по темата, но сега не ни е смешно.
Дълго време изграждахме защита срещу външни атаки, но пропуснахме да се вгледаме в себе си - грешка която без малко не ни уби и от която дълго ще се възстановяваме.
На 11.04 администратор break имайки достъп до email - а с който се управлява домейна Zamunda.net го прехвърля на друг собственик. Администраторът разполага също с достъп от най-високо ниво до сървърите на Zamunda и копира цялата ни база данни на свои машини. Копирането е поетапно и завършва на 13.04 срещу 14.04 с пълното изтриване на старите сървъри и унищожаване на бекъпите. С това превземането на сайта почти привършва. Остава да прекрати достъпа на модераторите до ресурсите и да изтрие Топ - администраторите. Край!
В сайта видимо нищо не се променя, сътресенията се отдават на поредната нестабилност и единственото, което в началото прави впечатление са безброй постове във важните теми, които греят с "Автор - непознат", тъй като са правени от изтритите администратори.
До този момент никой официално не знае за подмяната. Екипът на Zamunda осъзнава това в ранните часове на 14.04, но вече е късно да се направи каквото и да е.
Въпреки, че на пръв поглед в присвоения сайт всичко е нормално, въпроси все пак възникват, особено след включването на разни "екстри" за които е известно, че Екипът е категорично против. Тези нелогични промени предизвикват въпроси и най-накрая узурпаторът пуска тема и свое становище във форума на Ъплоудерите в откраднатия сайт:
"Здравейте приятели, Искам да ви попитам, как може да откраднеш или хакнеш нещо, което си създал? Вярвам много от вас не са доволни от управлението на сайта в последно време. Да не говорим за началническото поведение, без да сте длъжни на никого. Не ми харесва как група хора се възползват от вас. Не ми харесва как се пропиляват възможностите на сайта. Колкото и да ви убеждават, че няма начин тази машина да заработи в пълните и възможности, азз мога да ви кажа, че това е лъжа. Има начини и то стотици начини да заработим безпрепятствено. Най-малко трябва да се съмнявате, че това което се случва е с цел да се срине сайта. Напротив, съвсем друга е идеята, и е напълно изпълнима. Възможни са прекъсвания и проблеми със зареждането, това го е имало преди, но скоро ще е история. Постоянно качване/триене, предполагам е повече от досадно, е по-горе обясних колко всъщност начини има да се реши и този проблем! Оставям нещата във ваши и наши ръце, пък вие изберете."

Така признавайки стореното, опитва да търси подкрепа, което изиграва лоша шега. Подкрепа няма! Ъплоудери, ВИП и потребители започват да разменят съобщения и масово да се оттеглят от присвоения сайт. Преводаческите сайтове, категорично отказват техните субтитри да стоят в откраднатата Zamunda. Тези неща са началото на края и стават причина да се наложат буквално шизофренични ограничения, сред които забрана за изпращане на съобщения. Започва безпрецедентен "спам" чрез персонални системни съобщения до всички потребители, виждайки пълното си безсилие да скрие истината. А истината е, че Zamunda се възстанови от пепелта на домейн ZAMUNDA.SE и веселяшкото Zelka.org.
За щастие, бившия колега break не знае, че базата се записва на още едно място. Това ни позволи, макар и трудно да възстановим още вчера, голяма част от унищожения сайт.
Благодаря, че ни последвахте.
Екип


Ние от Fewona подкрепяме хората изградили замунда, съответно оригиналните създатели, които сега държат zamunda.se
В подкрепа на казаното по-горе може да видим и промяната на DNS записите и домейна

Domain zamunda.net

Date Registered: 2006-12-7
Date Modified: 2013-4-11
Expiry Date: 2020-12-7

Това заедно с факта, че администраторите и модераторите в текущата zamunda.net са изтрити, потвърждават факта, че zamunda.net е открадната.

От асоциaциата FEWONA се свързахме с текущия администратор (break) на zamunda.net да потърсим коментар, защо твърди, че zamunda.se е копие, при условие, че домейна zamunda.net е модифициран на 11 април и собственика е сменен, съответно е пренасочен към друг IP Address (сървър) и всичко сочи към това, че домейна е откраднат и сочи към копие на сайта, отговора беше кратък и доста неадекватен "Собственик на домейна няма, домейна си е собственост на себе си и който има достъп си го управлява"

Всичко това става за пари, тъй като се въртят хиляди левове в този сайт от реклами. Аз лично не харесвам сайта като цяло и използвам други тракери, на които приходите им са единствено от дарения и отиват за сървърите, а не за 'бизнес', но все пак се почувствах длъжен да ви уведомя за тази новост.

Съветваме ви да се логнете в текущата zamunda.net да си смените паролата, да изтриете всякаква лична информация и да излезете и повече да не влизате.
След това да влезете в оригиналната zamunda.se да смените паролата с различна от тази в .net и да влизате само там.
NULL
User avatar
NullByte
Fewona Staff
 
Posts: 1011
Joined: July 4th, 2012, 2:50 pm
Location: /dev/null

Re: Отностно хакването на замунда.

Postby BORO » April 17th, 2013, 7:16 pm

Дам определено съм съпричастен към жертвата, но съм сигурен, че ще се оправят макар и трудно. Ако има начин да се свържем с тях и да помогнем с нещо ще го направим с радост! :)
BORO@Fewona
Image
No.Pain.No.Gain
Image
User avatar
BORO
Fewona Staff
 
Posts: 169
Joined: July 4th, 2012, 6:27 pm
Location: Bulgaria, Vratsa

Re: Отностно хакването на замунда.

Postby NullByte » April 17th, 2013, 9:12 pm

Статия от Дарик: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1071942

http://store.picbg.net/pubpic/57/E6/c5f ... da57e6.jpg

Това от главните ъплоудъри и е към човека откраднал замунда.нет

Също от монитор и медиапул написаха статии:
http://www.monitor.bg/article?id=381378
http://www.mediapool.bg/%D1%80%D0%B0%D0 ... 05355.html

Интересен коментар: http://cv3.info/wp-content/uploads/2013/04/coms.jpg

Интересен сайт с хронология на събитията: http://cv3.info/zamunda-net-%D1%85%D0%B ... %82-1-160/
NULL
User avatar
NullByte
Fewona Staff
 
Posts: 1011
Joined: July 4th, 2012, 2:50 pm
Location: /dev/null


Return to Компютърни

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest