Fewona - История и Честити 10 годинки

Мнения, препоръки, коментари, въпроси отностно Fewona IRC Мрежата, Уебсайта или Форума.
Всичко свързано с IRC (eggdrops, tcl scripts, bots, irc clients, mirc, kvirc, x-chat, ircd, irc services и тн.)

Fewona - История и Честити 10 годинки

Postby fewona » October 22nd, 2012, 1:12 pm

Free Evolutionary World Open Network Assosiation (FEWONA - Асосиация на Свободната, Еволюционна, Световна, Отворена Мрежа - АСЕСОМ :D ) - Мрежата каквато я познаваме днес е създадена в началото на Юни 2012 г., но тя е наследник на една дългогодишна инициатива, започнала преди 10 години.

Ето и малко история, държа да подчертая, че това е кратката версия :)

Започна се преди 10 години с канал #Party-Up. Точната дата е неясна, но беше някъде през средата на октомври 2002г. Канал по онова време в BGIRC преминал през доста премеждия и история. След разпадането на BGIRC канала се премести в United Bulgaria Free, където отново се задържа само няколко месеца, след което поради несериозното отношение на maiz и хората, грижещи се за мрежата довежда до разпадане на мрежата и преместването на канала през 2003-та в тогава бързо проспериращата ShakeIT.
Няколко месеца по-късно през лятото на 2003та Rix и RulzZ решиха, че канала се е разрастнал достатъчно, за да се отделим на собствен сървър. Тогава United BGFree беше напълно пропаднала с 2 сървъра (единия на maiz, другия ботевградския на slayer) и сервизи - вътре 4 човека - maiz, slayer, zer0c00l и masterBo, всички с изключение на slayer с idle от няколко месеца. Решихме, че въпреки практически мъртвата мрежа, това ще е подходящо спокойно място за нашия сървър със сервизи, които ние нямахме техническа възможност да хостваме.
Сървъра моментално придоби голяма популярност и вечер достигаше над 50 реални потребителя. Това разбира се и активността директно съживи мрежата като цяло и maiz, zer0c00l се съживиха, като започнаха работа по ircd и services пач. Rix докладва основен бъг, поради който сервизите директно крашваха при погрешното използване на една команда и по този начин всеки можеше да събори сервизите. Успоредно с кръпките по софтуера започнаха да никнат сървъри и 'вождове' - администратори жадуващи права във вече активната мрежа.
И така лека по лека мрежата се разрастна и откъм сървъри, направи се сайт, а името се съкрати на BGFree. Ние разбира се никога не сме претендирали за ключова роля в администрацията, поради причината, че властта не ни влече. През 2004-та на мрежата имаше повече от 50 сървъра и от там дойдоха проблемите, всеки със своя си номер, operwall беше пълен с изцепки, а злоупотребите с права бяха постоянни. Това доведе до написването на правила и премахването на половината сървъри и съставянето на специални протоколи за приемане на нови сървъри (за да се избегне идването на лапета адмнистратори). Разбира се това не промени особено обстановката и екипа на нашия сървър продължаваше да е от малкото, които седяха кротко и гледаха сеира на останалите.
През 2005-та се линкна сървъра на lovetsa - троянско ISP, което имаше над 200 потребителя и с това мрежата се разрастна още повече.
Троянските сървъри растяха (минаваха 500) в същото време манталитета на 'хъб' админите беше същия и проблемите не спираха. Това доведе на няколко пъти троянския сървър да се отделя и да се връща. Като се поуспокоиха нещата мрежата се сля с друга голяма мрежа - BGChat, на която бяха закачени плевенски ISP-та отново с доста локални потребители. Общо взето и двете мрежи тогава бяха на принципа 2-3 сървъра с много потребители и още 20, които са линкнати за права.
След сливането през 2006-та се получи мрежата BOM (Българска Обединена Мрежа), която страна третата най-голяма мрежа в България, след UniBG и ShakeIT. Тя разбира се както се очаква се разпадна. Просто някои хора, начело с maiz, бяха толкова жадни за власт и горделиви, че са неспособни да ръководят екип на голяма мрежа и да опазят дори нейното съществуване. Това се оказва проблем на почти всички мрежи в България, които в последствие се разпаднаха.
Екипа на Party-Up се нагледа на глупости и изцепки и реши да се отдели. Сървърът irc.partyup-bg.com се прекръсти на irc.veselba.net (както и канала #party-up се смени на #veselba), трима човека от екипа създадохме UnrealBG мрежата (ThugLife, GOA-TRANCE и Rix), която както се подразбира от името, беше една от първите големи мрежи, която да смени платоформата с Unreal ircd и Anope Services.
Малко след това, BOM очаквано се разпадна в края на 2006-та, в началото на 2007ма Lovetsa направи OptiLan мрежата (кръстена на ISP-то OptiTroyan), където повечето сървъри от BOM се преместиха.
През лятото на 2007-ма, както всяко едно лято активността в IRC в България спада значително(абсолютно във всички мрежи) и нашата не беше изключение. Успоредно с това, популярността на скайп и социалните мрежи се разрастна до такава степен, че голяма част от потребителската база спря да влиза в IRC. Ефекта беше значителен за UnrealBG, тъй като 95% от старите кучета спряха да влизат и това беше причина да спрем сървърите. Единствения останал сървър - основния на мрежата - irc.unrealbg.com остана. ThugLife не го спря макар почти да нямаше потребители.
Две години по-късно, през 2009та сървъра отново беше пуснат (отново на unreal ircd) от основателя на #party-up - Rix, но не отворен публично. Целта беше да тества модификации на Anope Services и да тества tcl скриптове. През 2010 откри една доста интересна игра - Върколак в чуждестранните мрежи и след като започна да влиза в българските, реши да намери играта и да я преведе и популяризира в българското пространство. Единственото, което намери е една доста бъгава java версия на играта, която преведе и пусна в UniBG. След разпадането на UniBG, в единствения легитимен наследник известен като Unibg.eu не остаха почти хора и към играта се загуби интерес. През 2011-та Rix реши да популяризира играта, но без успех. В следствие на това играта се премества в ShakeIT през декември в канал #bgchat където интереса към нея се подпали буквално. Това мотивира Rix да напише tcl скрипт за eggdrop, тъй като java играта беше доста бъгава, зле кодирана и най-вече зле имплементирана. През Февруари 2012 г. започна се работа по нова имплементация и след около седмица се започна и кодирането й. През Март алфа версията беше готова, две седмици по-късно и бета версията, която беше тествана около месец в ShakeIT и след това преместена в сървъра irc.veselba.net. Междувременно през Април сървъра беше отворен публично, поради интереса към него. Екипа нямаше желание да линква сървъра където и да било, но по-късно след откриването на мрежата Voodoo и спечелването на уважението към собствениците - V-o-o-d-o-o и puh`mecho беше линкнат към VoodooNet, което означаваше и смяна от unrealircd към hybrid ircd. След изчистването на кода на играта от бъгове, заедно с версия 1.01 играта се премества на сървъра в канал #lov. С това се решиха куп проблеми от типа на лаг, проблемни потребители и проблемни оператори в ShakeIT.
Сървъра моментално придоби популярност и VoodooNet се разрастна двойно. В същото време се ThugLife след 5 годишна работа на мрежата и сървъра irc.unrealbg.com реши да ги спре и да пренасочи домейна си към irc.veselba.net (без да иска права). С разрастването на мрежата започнаха да се пускат сървъри с цел права в мрежата (т.е. права върху чужди потребители) или да се линкват сървъри от други мрежи. Rix предложи някои еволюционни идеи за мрежата VoodooNet от типа round robin и смяна на платформата с по-модерна (charybdis + atheme вместо hybrid от 2007ма и античните hybserv) и предложения нивото да се поддържа високо (т.е. да се премахнат някои сървъри и да не се приемат всички), които не се приеха с голям ентусиазъм и не се осъществиха. Това и нарушаването на правилата от някои от новодошлите администратори доведе до отделянето на irc.veselba.net от мрежата и в началото на Юни бе създадена мрежата Fewona - наследник на сървъра irc.veselba.net с имплементирани еволюционни идеи. Управлението се централизира в един сплотен екип, сървърите са на принципа на round robin, вътрешни правила се реши да няма (за повече инфо viewtopic.php?f=13&t=14 ). Мина се на платформа charybdis и atheme и се започна непрекъсната работа по техническото подобряване на мрежата.
Само ден по-късно, всички новодошли сървъри се отделиха от Voodoo и пожелаха линк във Fewona. Разбира се беше им отказано и предложено да си пренасочат домейна, някои го направиха, други не.
И така от този ден нататък (2 Юни 2012) irc.veselba.net създаде мрежата Fewona и непрекъснато работи по подобряването й.
There are three kinds of death in this world. There's heart death, there's brain death, and there's being off the network.
IRC.FEWONA.NET
User avatar
fewona
Fewona Webmaster
 
Posts: 146
Joined: June 1st, 2012, 2:29 pm
Location: irc.fewona.net :D

Re: Fewona - История и Честити 10 годинки

Postby root » October 22nd, 2012, 7:24 pm

fewona wrote:Free Evolutionary World Open Network Assosiation (FEWONA - Асосиация на Свободната, Еволюционна, Световна, Отворена Мрежа - АСЕСОМ :D ) - Мрежата каквато я познаваме днес е на 5 месеца, но тя е наследник на една дългогодишна инициатива, започнала преди 10 години.

Започна се преди 10 години с канал #Party-Up, след това прерастна в сървър, сменихме няколко мрежи, по-късно и създадохме своя. Ще напиша по-късно подробно историята преди създаването на Fewona Network.


Наследник е Fewona Network значи това е доста добре :) и честитно на всички ни
Image
root
Fewona Staff
 
Posts: 79
Joined: July 2nd, 2012, 7:24 am
Location: Bulgaria

Re: Fewona - История и Честити 10 годинки

Postby fewona » December 1st, 2012, 12:22 pm

И малко история за Fewona :)
Възникна идеята за създаването на IRC мрежа, която да използва най-добрата платформа ircd + services и да предложи едно уютно и по-различно място за чат и дискусии в реално време.
След създаването на мрежата, постепенно бяха направени множество подобрения. Изграден беше сайт и форум. На 15-ти Септември - пълна поддръжка на IPv6 и отдаване на безплатни шелове.
На 16-ти Октомври се започна работа по създаването на Българската Мета Мрежа - мрежа от мрежи свързани помежду си (не изцяло, а само определени канали). По този начин всяка мрежа си използва своята версия на ircd, в същото време сме на едно място, като оператори, администратори и сервизите са си отделни за всяка мрежа и не се виждат от другите (т.е. мрежите си остават автономни и самостоятелни)
Седмица по-късно BGMeta мрежата заработи между мрежите Fewona и VoodooNet и малко след това и OptiLan, които въпреки разпадането на почти всички мрежи са устояли теста на времето и все още съществуват от 2007ма насам, като бивши колеги бяха в BGFree бяха добре дошли в Мета Мрежата. Така трите мрежи дадоха начало на проекта и се започна основно изчистване на кода от бъгове, преди да се приемат други мрежи за присъединяване. По заявка и по изключение по време на тестването бяха включени FreeBG мрежата, което се оказа доста полезно за изчистването на някои от основните бъгове в софтуера на свързването на мрежите. Тестването продължи до края на Ноември, когато всички известни бъгове бяха изчистени и тъй наречения мост между мрежите стана стабилен.
На 30-ти Ноември базата данни на форума на irc.veselba.net беше слята с базата данни на мрежата Fewona.

И така продължаваме все нагоре към подобряването на мрежата Fewona, както и на Българската Мета Мрежа (BGMeta) - с активност или не, обожаваме IRC протокола и никога няма да спрем да го използваме поради уникалното му естество, което означава, че живи и здрави, ще празнуваме и 15 и 20 години и тн.

Дали умира IRC? Отговорът е НЕ! Докато има хора, които ползват протокола ще има и IRC, а в момента има стотици хиляди потребители в цял свят.

Голямо благодаря на настоящите участници в екипа (по азбучен ред):
BORO, MaryJane, NullByte, kopekmop, root/CaMPaRi

Както и на многото хора допринесли в миналото за развитието и съществуването на иницативата (ако пропусна някой да не се сърди, но сте си бая):

RulzZ, Sean_Paul, ThugLife, GOA-TRANCE, bebcho, temptation, X-Rout, Morpheus, aNderson, IRIKI, s-cORp, Dedwen, LeA, the_real_dead, [-NACU-], SHYNE, BobyM, SoLdieR, GLD, A_7-ludia, Fahrenheit, Koening, Chamillionaire, __Usmivkata__, ChaoticFeelingZ, d-fenka, DooM, Savatage, Dedwen, kupidon4e{P}_f Orfey, zer0c00l, arvent, HEARTofTIBET, Snake, hlapeto_, kycheto, Bal-Bal, Chez, Anji, Seso, DEIZI_GLORY, SPOKI, Arght, Plazma, RS Team и много други :)
Повечето от вас не влизате вече, но ще е голяма радост да ви видим отново в IRC 8-)
There are three kinds of death in this world. There's heart death, there's brain death, and there's being off the network.
IRC.FEWONA.NET
User avatar
fewona
Fewona Webmaster
 
Posts: 146
Joined: June 1st, 2012, 2:29 pm
Location: irc.fewona.net :D


Return to IRC Форум

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest