Администрация

Мнения, препоръки, коментари, въпроси отностно Fewona IRC Мрежата, Уебсайта или Форума.
Всичко свързано с IRC (eggdrops, tcl scripts, bots, irc clients, mirc, kvirc, x-chat, ircd, irc services и тн.)

Администрация

Postby NullByte » July 7th, 2012, 11:50 am

Административния екип се състои от (по азбучен ред):

BORO:

Помага на потребителите за въпроси свързани с Ircd и Services. Поддържа и администрира мрежата. Превод на сервизите. За проблеми и въпроси със сервизите се обръщайте към него.

Gaddafi

Помага на потребителите за въпроси свързани с Ircd и Services, поддържа и администрира мрежата. Помага за администрирането на безплатните шелове.


MaryJane:

Връзки с обществеността.

munZe:

Безплатни шелове и хоства немския сървър. Грижи се за мрежата и нейното развитие в различни аспекти.


NullByte:

Техническа поддръжка. Безплатни шелове и уебхостинг, хоства БГ сървъра. За всякакви въпроси, включително такива с особен характер, не се притеснявайте да се обърнете към него.


kopekmop:

Помага на мрежата в различни аспекти. Превод на сервизите.


root:

Заслуги към мрежата. Безплатни шелове и уебхостинг, IPv6 поддръжка. Хоства френския сървър. Грижи се за мрежата и нейното развитие в различни аспекти. Може да отнасяте въпроси от всякакъв характер към него.

----
Всякакви коментари, предложения, идеи, въпроси или проблеми ще се радваме да споделите тук във форума или в канал #fewona.

Ако сте си забравили паролата в nickserv, моля бъдете търпеливи. Нова парола може да ви бъде изпратена само и единствено по email адреса, който сте посочили.=======================


Списък с потребители, които са допринесли с нещо на мрежата (по азбучен ред):

arvent/Stelvin - Идеи и предложения
Gaddafi - Идеи, помощ и съпорт
jazz/mladen - Докладване на бъгве + идеи и помощ
ThugLife/Jack - Създател на UnrealBG
Dido - shell
--
Athenea - Ideas & help
bel3atar - Преводи
dcp - Преводи и IPv6 хост предложения
mdma - Преводи
naz - IPv6 хост предложения и помощ
Ocell - Преводи
smile - Преводи
spartan - Преводи
TheMaster - Fewona Радио
Thorne - Преводи

... и много други. Благодарим ви!


Също благодарности на:
RulzZ - Съсъздател
GOA-TRANCE, lovetsa, LnX, dencho, V-o-o-d-o-o, Sean_Paul, bebcho, temptation, X-Rout, Morpheus/aNderson, IRIKI, Dedwen, LeA, the_real_dead, [-NACU-], Fahrenheit, Koening, __Usmivkata__, ChaoticFeelingZ, d-fenka, DooM, Savatage, Dedwen, Bal-Bal и много други.
NULL
User avatar
NullByte
Fewona Staff
 
Posts: 1011
Joined: July 4th, 2012, 2:50 pm
Location: /dev/null

Кои сме ние?

Postby fewona » October 31st, 2012, 8:42 pm

В тази мрежа ръководството е малко по-различно от познатите, работим със следните принципи:

- Член на екипа НЕ се става с пускане на сървър.

- Мрежата работи с round robin, тоест има 1 домейн и ип-тата на сървърите са към него, хората се свързват на произволен принцип към сървърите, а вече на който му е по-близък определен сървър (географски) или си има любим - влиза през него. По този начин мрежата е централизирана, всички оператори имат права на всички сървъри и всички сървъри са част от мрежата, а не отделни. Тоест в момента бг сървъра се осигурява от мен, а френския от root(campari/rashk0), но са споделени, тоест са като едно цяло. По-този начин ако единия сървър падне се разчита на другия, в същото време потребителите няма нужда да помнят всички имена и ще влязат автоматично на друг сървър, помнят само едно име, било то irc.fewona.net irc.veselba.net irc.euchat.net irc.unrealbg.com или irc.jambol.tk - всички са свързани към сървърите и при падането на един ще ви пусне в друг автоматично. Считаме, че мрежа с под 5000 потребителя (особено ако са от един континент) са напълно достатъчни 2 или 3 сървъра, когато те са с добра техническа конфигурация и бърза 100+ мегабитова оптична връзка. Четири сървъра спокойно могато да хостват 20 000 потребителя онлайн, без да са особено натоварени. В момента има доста подобни мрежи, които използват подобна инфраструктура и тя може да се счита дори за по-оптимална от мрежите с 40 сървъра. Добавянето на сървър може да спомогне за географско-регионалното подобрение за потребителите в съответния район.

- В допълнение към горното - сървърите се разглеждат само и единствено технически, тоест те не са начин да получите права. Допустимо е само един сървър от един град, понякога и за цяла държава. Например сега няма смисъл от два сървъра в бг, ако единия е бърз и стабилен, тъй като мрежата ще се разкъса и при сплит става неприятно. Ако някой има добре познат домейн с потребители, просто го пренасочва, както например са случаите с горните сървъри (преди си бяха отделни сървъри всички домейни) и ако има нужда получава права да си контролира доброто пребиваване на потребителите. Единствено изключения се правят при повече потребители, когато е полезно да се разпределят ресурсите и потребителите по сървърите. Иначе е напълно безсмислено 20 български сървъра с общо 100 потребителя.. и всеки ден има по няколко сплита.. и на сървърите 2 админа 5 опера 3 бота и 10 бнц-та.. такива мрежи не одобряваме и идеологията ни е коренно различна.
BNC-тата в мрежата са забранени, освен в случаите, когато се ползва по предназначение, даже ако сте се зачели в сайта, ще видите че предлагаме по едно бнц на всеки редовен потребител.
Идеята на всичко това е технически мрежата да работи перфектно, без излишни неща. Избрали сме charybdis ircd и atheme services, които като функции предлагат точно каквото ни е нужно, а откъм стабилност са от най-надеждните и бързи в днешни дни. Мрежата технически е изпипана и се работи постоянно върху нейното функционално и ефективно благополучие, както и за нейната висока надеждност на връзка и сигурност. Предлагат се глезории от типа auto-ident в nickserv с fingerprint издаден за вашия сертификат от ircd-то (SSL).

Как работи администрацията и кои сме ние?
За разлика от другите мрежи, тук сме решили да няма вътрешно-административни правила, а принципи и идеологя споделени напълно между всеки член на администрацията. Ние сме хора, на които може да се разчита, които се стремим да изградим едно защитено, надеждно и приятно място в интернет пространството. Почитатели сме на IRC протокола и със силен стремеж сме решили да изградим най-доброто в IRC пространството, като средствата за това са преди всичко притежаването на високи морални ценности в администрацията и възможно най-доброто техническо състояние на мрежата. Част от персонала са само хора с добър имидж, ползващи се с високо уважение в обществените среди.

Решенията взимани от екипа се основават на дискусия и всяко мнение има висока тежест. Разглеждат се и мненията на потребителите на мрежата, когато въпросите са с публичен характер.

Ако имате интерес към ircd/services, направили сме специална скрита тестова мрежа(влизането става с парола), където всеки може да разгледа платформата с пълни администраторски привилегии и дори да си линк-не сървър, няма никакви ограничения.
There are three kinds of death in this world. There's heart death, there's brain death, and there's being off the network.
IRC.FEWONA.NET
User avatar
fewona
Fewona Webmaster
 
Posts: 146
Joined: June 1st, 2012, 2:29 pm
Location: irc.fewona.net :D

Re: Администрация

Postby NullByte » January 31st, 2013, 2:05 pm

Update
NULL
User avatar
NullByte
Fewona Staff
 
Posts: 1011
Joined: July 4th, 2012, 2:50 pm
Location: /dev/null


Return to IRC Форум

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest